Kolor mebli kuchennych – dlaczego to ma znaczenie?

Biała kuchniaNie bez powodu nazywa się kuchnię sercem domu – to w niej spędzamy najwięcej czasu, gotując, jedząc, a czasami po prostu rozmawiając z rodziną czy przyjaciółmi nad kubkiem herbaty. Dlatego pomieszczenie to powinno być nie tylko przestronne i funkcjonalne, lecz także utrzymane w estetyce, która będzie odpowiadać domownikom i pasować do reszty domu. Jednym z czynników przesądzających o jej wystroju jest kolor znajdujących się w niej mebli.

Czym powinniśmy się kierować, wybierając kolor mebli kuchennych

Meble kuchenne posłużą nam przez wiele lat – dlatego przed podjęciem decyzji warto przemyśleć jej aranżację, biorąc pod uwagę jej  układ i położenie względem reszty domu.

Jeżeli np. mamy kuchnię zamkniętą, prawdopodobnie znajduje się ona w niewielkim i niedostatecznie oświetlanym pomieszczeniu. W takim wypadku warto postawić na stonowaną i jasną kolorystykę, która rozświetli wnętrze i powiększy je optycznie.

Z kolei w przypadku kuchni otwartej na salon sprawa staje się bardziej skomplikowana – kuchnia taka musi bowiem pasować estetycznie do reszty wnętrza. Dlatego w takiej sytuacji najlepiej postawić na oszczędny i stonowany dobór barw. Jeżeli zdecydujemy się na ciemne fronty mebli kuchennych, dopilnujmy, by zostały one polakierowane na wysoki połysk – umożliwi nam to uzyskanie podobnego efektu, co w przypadku zastosowania jasnych mebli. Jeżeli jednak planujemy urządzić kuchnię w żywych kolorach, zadbajmy, by odpowiadające im akcenty barwne znalazły się również w obrębie salonu – w ten sposób unikniemy dysonansu estetycznego.

Podziel kuchnię na kolorystyczne strefy

Kolorystyka mebli kuchennych może mieć również wartość funkcjonalną – z jej pomocą podzielimy pomieszczenie na strefy przeznaczone do określonych działań lub składowania określonych przedmiotów i produktów. Utrzymanie miejsca, w którym np. przygotowujemy posiłki, w innych barwach niż to, w którym jemy lub przechowujemy naczynia, pomoże nam uzyskać atrakcyjny efekt wizualny, a także lepiej zorganizować naszą pracę w kuchni.